Vinkki

Nettiyhteys uuteen kotiin

Kokosimme sinulle tietoa mitä tulee ottaa huomioon, kun nettiyhteys muutetaan osoitteesta toiseen. Lue artikkeli, ja tiedät mitä tulee ottaa huomioon. 

Liittymän siirtäminen uuteen osoitteeseen 

Nettiyhteys saadaan liittymän avulla. Siirtäminen uuteen osoitteeseen on tärkeä askel muuton yhteydessä. Liittymän siirtäminen on suositeltavaa hoitaa asianmukaisesti ja ajoissa. Hyvä ohjenuora on tehdä liittymän siirto noin kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta liittymän saaminen uuteen kotiin sujuu mahdollisimman mutkattomasti.

Ensimmäinen askel on selvittää, millainen liittymä on tarjolla uudessa asunnossasi. On mahdollista, että uudessa kodissa on jo olemassa toimiva liittymä, jonka voit ottaa käyttöön. Toisaalta, jos uudessa kodissa on eri liittymän tyyppi kuin edellisessä asunnossasi, saatat tarvita uuden laajakaistamodeemin varmistaaksesi yhteensopivuuden.

Mikäli uusi kotisi on kerrostalossa, kannattaa tarkistaa, onko taloyhtiöllä tarjolla taloyhtiölaajakaistaa. Tämä voi olla kätevä vaihtoehto, sillä taloyhtiölaajakaista voi olla nopea ja luotettava. Jos taloyhtiö tarjoaa liittymää, kannattaa selvittää liittymän hinta ja mahdolliset nopeusvaihtoehdot.

Langallista verkkoliitäntää varten tarvitaan Ethernet-kaapeli. Kaapeli ei kuulu vuokra-asunnon varustukseen. Voit hankkia kaapelin elektroniikkaliikkeistä tai hyvin varustelluista päivittäistavarakaupoista. Ethernet-kaapeli liitetään asunnossa olevaan verkkopistorasiaan. Verkkopistorasiassa voi olla yksi tai useampi aktiivinen liitin asunnon koosta riippuen. Nettiä voidaan jakaa myös SIM-kortin tai mokkulan avulla, mutta nämä ovat nykyään hiukan harvemmassa.

Sopiva liittymä ja nettiyhteyden nopeus

Verkkoyhteyden nopeus on toinen tärkeä seikka, joka kannattaa miettiä huolella. Pohdi, mihin tarkoituksiin käytät verkkoyhteyttä – esimerkiksi pelaaminen, videoiden suoratoisto, etätyöskentely ja muut verkkopalvelut voivat vaatia erilaisia nopeuksia. Nykyään teknologian kehitys on mahdollistanut älykkään kodin konseptin, jossa voit saumattomasti yhdistää useita erilaisia laitteita kotisi WiFi-verkkoon. Voit integroida älylaitteita kuten valoja, termostaatteja, turvakameroita, kodinkoneita ja monia muita laitteita osaksi yhtenäistä verkkoympäristöä. Ota siis huomioon kotitaloutesi tarpeet verkkoyhteyteen liittyen.

Kun olet valinnut sopivan liittymän, tarkista liittymän sopimuksen ehdot. Jos harkitset määräaikaista sopimusta, varmista, että ymmärrät sitoutumisen keston ja mahdolliset irtisanomisehdot. Monet liittymäsopimukset voivat olla sitovia tietyn ajanjakson ajan, ja ennenaikainen sopimuksen purkaminen voi aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.

Reititin ja modeemi 

Mikäli asunnossasi ei ole mahdollisuutta langallisen verkkoliittimen käyttöön tulee asuntoon hankkia langaton vaihtoehto. Langattomasta verkkoyhteydessä laitteet kiinnitetään tukiasemaan. Tukiasemana toimii yleensä reititin ja modeemi. Nykypäivänä reititin on useasti sisäänrakennettuna modeemeihin. Reitittimen ja modeemin voi hankkia elektroniikkaliikkeistä tai nettiliittymää tarjoavalta taholta.

Palomuuri  

Muuton yhteydessä on hyvä tarkistaa myös netin selailun turvallisuuteen liittyvät asiat. Palomuuri toimii digitaalisena suojamuurina, joka valvoo tietoliikennettä laitteen ja internetin välillä. Se estää haitallisia tai ei-toivottuja yhteyksiä ja auttaa suojaamaan laitettasi ulkopuolisilta uhilta, kuten hakkereilta ja tietomurroilta. Asentamalla ja päivittämällä palomuurin voit vähentää riskiä altistua erilaisille verkkoturvauhkille.

Virustorjunta

Virustorjunta on tärkeä osa tietoturvaa. Virustorjuntaohjelmat etsivät ja poistavat haitallisia ohjelmia, kuten viruksia ja haittaohjelmia, jotka voivat vahingoittaa laitettasi ja varastaa henkilökohtaisia tietoja. Varoitusohjelmat voivat myös auttaa estämään vaarallisia verkkosivuja ja ilmoittamaan, jos jokin lataus tai linkki saattaa olla epäilyttävä.

Perheen laitteiden suojaaminen on erittäin tärkeää. Kaikki laitteet, joilla on pääsy internetiin, voivat olla haavoittuvia tietoturvauhkille. Tämä koskee niin tietokoneita, älypuhelimia, tabletteja kuin älytelevisioita ja muita älylaitteita. Asentamalla palomuurin ja virustorjuntaohjelman kaikille perheen laitteille saat pidettyä henkilökohtaiset tiedot turvassa.

Nettiyhteyden lisäksi muuttoon liittyy monia muitakin asioita, tutustu muuttajan muistilistaan.

 

 

Teksti: Opiskelijamuutot.fi