Vinkki

Lasten kanssa muuttaminen

Muuttaminen lasten kanssa voi olla stressaavaa, mutta sen ei tarvitse. Lue artikkelista miten helpotat lasten siirtymistä uuteen kotiin.

 

 1. Valmistele lapset etukäteen

On tärkeää keskustella lasten kanssa muutosta hyvissä ajoin ennen varsinaista tapahtumaa. Selitä heille miksi muutatte ja mitä he voivat odottaa uudessa kodissa. Anna heidän esittää kysymyksiä ja vastaa niihin rehellisesti. Voit myös auttaa lapsia valmistautumaan käymällä uudessa naapurustossa tai ajamalla ohitse uudesta kodista.

2. Osallista lapset päätöksentekoon

Anna lapsille mahdollisuus osallistua päätöksentekoon liittyen uuteen kotiin. Voit antaa heidän valita huoneensa värit tai sisustuselementtejä, jotta he tuntevat olonsa mukavaksi ja osallisiksi prosessissa.

3. Pakkaaminen yhdessä

Pakkaaminen voi olla hauska tapahtuma lasten kanssa, kun teet siitä yhteisen projektin. Anna heidän pakata omat tavaransa ja kannusta heitä järjestämään ne omiin laatikoihinsa. Tämä auttaa lapsia tuntemaan olonsa osaksi muuttoa ja antaa heille kontrollia tilanteessa.

4. Luo tuttuja elementtejä uuteen kotiin

Yritä luoda uuteen kotiin joitain tuttuja elementtejä, jotka auttavat lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi. Voit esimerkiksi ripustaa vanhoja valokuvia tai koristella huoneita samalla tavalla kuin edellisessä kodissa.

5. Tutustu naapurustoon ja ympäristöön

Kun olette muuttaneet uuteen kotiin, vie lapset tutustumaan naapurustoon ja ympäröivään alueeseen. Käykää lähileikkipuistoissa tai etsikää muita lapsiperheiden tapahtumia, jotta lapset voivat löytää uusia kavereita ja tutustua uusiin paikkoihin.

6. Pidä rutiinit samoina

Muutto voi aiheuttaa häiriötä perheen rutiineihin, mutta pyri pitämään ne mahdollisimman samoina kuin ennenkin. Sama nukkumaanmeno-aika, ruokailurutiinit ja päivittäiset aktiviteetit auttavat lasta tuntemaan olonsa turvalliseksi ja vakauttavat uudessa ympäristössä.

7. Anna aikaa sopeutumiselle

Muutto voi olla suuri muutos lapsen elämässä, joten anna heille aikaa sopeutua uuteen kotiin ja ympäristöön. Ole kärsivällinen ja tue lasta tarvittaessa. Muistuta heitä siitä, että on normaalia tuntea olonsa hieman epämukavaksi aluksi, mutta asiat paranevat ajan myötä. Lasten kanssa muuttaminen voi olla haastavaa, mutta näiden vinkkien avulla voit auttaa lapsia sopeutumaan uuteen kotiin stressittömämmin. Tärkeintä on kommunikaatio ja tuen antaminen lapsille tässä muutoksen vaiheessa.

Uuden kodin ja ympäristön omaksuminen voi mietityttää, erityisesti jos muuttaa uuteen kaupunkiin. Lue tästä vinkit sopeutumiseen ja verkostoitumiseen uudessa kaupungissa. 

 

Teksti: Opiskelijamuutot.fi